MOJE PRZEPISY

Niekiedy zakradam sie do kuchni i.....

Zapraszam do przejrzenia sprawdzonych przepisów.


Zobacz też PRZEPISY VIDEO >>>

ROLADA NA OSTRO

Wersja franklinowska :)

NEW!

CIASTO:

5 JAJEK

30 dkg SERA ŻÓŁTEGO /STARTY/

0,5 SZKLANKI MAJONEZU

Wszystko wymieszać- wyłozyc na blachę i piec 10-15 min w temp. 160-170 st.C

 

FARSZ;

50 dkg PIECZAREK

2 CAŁE PIERSI Z KURCZAKA

Pieczarki usmazyć z cebulą w plasterkach z 1 łyżka wegety

Pierś pokroić, rozbić cienko, rozłożyć na cieście, posolić, popieprzyć. rozłożyć pieczarki - zwinąć jak roladę. Piec 50-60 min. w temp. 160-170 st.C.

 

SOS:

10 łyżek ketchupu /5 łagodny, 5 pikantny/ + 2 łyżki majonezu + 1 łyżeczka majeranku + 2 ząbki czosnku = WSZYSTKO WYMIESZAĆ

Jajka z łososiem w kokilkach

* 4 jajka
    * ok.150g łososia wędzonego
    * 4 łyżki śmietany słodkiej
    * sól, pieprz
    * masło
    * chleb razowy do podania
Przygotowanie:

Kokilki smarujemy masłem, wykładamy dno kawałkami łososia. Wbijamy jajko delikatnie, żeby nie uszkodzić żółtka. Zalewamy łyżką śmietany, lekko soli i pieprzymy (jeśli łosoś jest słony, możemy w ogóle zrezygnować z soli). Wstawiamy kokilki do blaszki wypełnionej wodą. Nastawiamy piekarnik na 170 st. i pieczemy ok. 15 min, aż białko stężeje (żółtko powinno pozostać lekko płynne). Podajemy z chlebem.
NIESTETY NIE DAŁO SIĘ WG PRZEPISU. W "BONUSIE"  NIE BYŁO ŁOSOSIA. NO TO ZAMIAST DAŁEM FETĘ, NA TO CEBULKA SMAŻONA, I PŁATKI KUKURYDZIANE A ŚMIETANĘ WYMIESZAŁEM Z PARMEZANEM... RESZTA JAK W PRZEPISIE A EFEKT JESZCZE LEPSZY!   DO TEGO CHLEB SMAŻONY NA PATELNI ... ...no i kokilków nie mam... i nawet nie wiem jak smakują te kokilki heh :)

Łosoś
w winie w warzywach na ostro.
Płaty łososia
Cebula czerwona
Pietruszka
Ser żółty
Wino
Czosnek
Przyprawy


Rybę moczyć przez kilka godzin w zalewie z wina, pokrojonej cebuli i czosnku.
Usmażyć w panierce.
Ułożyć w brytfannie.
Położyć na każdym kawałku warstwę drobno pokrojonej cebuli, pietruszki i czosnku. Na to nałożyć warstwę sera. Dolać odrobinę wina - dusić w gorącym piekarniku aż ser się stopi.
Podawać z ziemniakami.


Jajka sadzone zapiekane w warzywach.


Ziemniaki
Jajka
Groszek z marchewką - mrożone
Masło
Przyprawy


Warzywa podgotować. Ziemniaki utrzeć z masłem. Następnie przy pomocy wyciskarki do kremu uformować z ziemniaków gniazdka. Wbić w każde jajko. Obłożyć warzywami. Zapiekać w gorącym piekarniku aż jaka się zetną. Można podawać z "kleksem" jogurtu.

 Zupa rybna z dynią.
SKŁADNIKI: 1 szklanka dyni pokrojonej w kostkę,
 90 dag filetów rybnych, 1 szklanka pokrojonych w kostkę ziemniaków,
1 kostka bulionu rybnego lub z kurczaka,
6 szklanek wody,
1 łyżka oleju,
1 szklanka makaronu,
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, pół łyżeczki rozgniecionego czosnku,
1/4 szklanki posiekanego selera, 4 kromki chleba.

SPOSÓB WYKONANIA: Rozgrzać olej. Dodać rybę, czosnek i sól. Dodać wodę, kostkę, seler i dynię. Gotować 15 minut. Dodać ziemniaki, a po 5 minutach dodać makaron. Doprawić solą. Zupę podawać z podpieczonym na złoto chlebem.

Kulinaria

Przepis sprawdzony!

Boczek czosnkowy pieczony
Składniki
1kg boczku
5 ząbków czosnku
sól, pieprz,wegeta


Boczek czosnkowy pieczony PRZEPYSZNY
Boczek surowy ponacinać, w otwory powkładać po pół ząbka czosnku, oraz wycisnąć czosnek przez wyciskacz i natrzeć cały boczek. Posypać do smaku solą oraz pieprzem i Vegetą , obwinać w folię   aluminiową, odstawić na 12 godz do lodówki i po upływie 12 godz  przewrócić na drugą stronę . Po 24 godz przesiąkania aromatem  czosnku  piec w temp 200 stopni przez około 2 godz.
BOCZEK POWINIEN BYŚ CAŁY CZAS PIECZONY W FOLII ALUMINIOWEJ 
PIECZONY MOŻE BYĆ W PIEKARNIKU LUB NA GRILLU

Rafaello
Składniki
•        2 i 1/2 szlanki słodkiego mleka
•        3 żółtka
•        2 łyżki mąki pszennej
•        3 łyżki mąki ziemniaczanej
•        1 cukier waniliowy
•        1 pełna szklanka cukru kryształu  
•        30 dag masła 
•        25 dag kokosu
•        4 paczki herbatników
•        1 szklanka adwokata lub             spirytusu do smaku

Etapy przygotowania

1.        1 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budń.
2.        Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodać kokos i adwokat lub spirytus.
3.        Na desce położyć papier do ciasta, na nim rozłożyć 1 paczkę herbatników (10 dag), nałożyć masę i znów herbatniki - maja być 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć krem i posypać kokosem. Włożyć do lodówki i lekko przykryć folią.

WASZE PRZEPISY

Tu możesz przesłać własny przepis, którym chcesz się z nami podzielić:

Nadawca *

Adres e-mail *

Temat wiadomości *

Treść wiadomości

* pola wymagane

Pielgrzymki

 

plan tygodnia

 

NABOŻEŃSTWA

19-25. 06 2017

LEWKÓW

DNI POWSZEDNIE

pn.wt.śr.czw.sob.

9:00 18:00

ptk  

8:00 18:00

 

 NIEDZIELA 25.06

7:30 9:00 11:30 


 

FRANKLINÓW

 DNI POWSZEDNIE

śr ptk

16:30

 

NIEDZIELA 25c zerwca

10:15

 

 

włodzimira historia parafii


 

LINKI parafie

PARAFIE:

REKLAMY

REKLAMY

 

 

Statystyki

stat4u

Licznik

Liczba wyświetleń strony:
13117